Wednesday, May 6, 2009

Ungkit Mengungkit! Perlukah?

Suatu petang yang damai, budak A yang agak lemah dalam pelajaran menghantar SMS kepada budak B yang agak terer dalam pelajaran.

Budak A:
Bro, jom study sama malam ni? Tolong ajar aku macam mana nak jawab soalan past year Genetic. Aku tak tahu la nak jawab soalan tu.

Budak B:
Eeee… tak nak la aku study ngan ko. Ko tak menyumbang apa-apa pun kat aku. Asyik aku je ajar ko. Tapi ko tak pernah ajar aku apa-apa..mana aci!

Budak A:
Hmmm... tak pe la kalau begitu (sambil terkelu!)

Patut atau tidak?
Perlukah mengungkit akan ilmu yang diajar kepada seseorang?
Apakah perasaan anda apabila kejadian ini terjadi kepada anda dan apakah yang anda akan lakukan?

Sekian terima Kasih

41 Panahan Arjuna:

Da' daffodil D said...

astaga, sape ni udeen? ade ke cakap mcm tu..sabar ye, yg penting diri ko..jgn kedekut ilmu.. *wink*

ps : dushum sama itu olang~

[z@ck] said...

tak baik tau kedekut ilmu..
ish..ish..ish..
biarlah kt si polan B tu nk sombong..
cari si polan yg lain ok...
ilmu untuk disampaikan..bukan untuk disimpan.

aizul said...

tuh memang nak kene penyepak namanya!!

Miss Hazzy said...

btol tu aizul....hahah.sokong2

d_ya said...

sapekah org 2???
gile belagak..
xyah kwn ng die da..oke!

mr.syazwan said...

FUUUYOOOOOOOOOOOOO

kemain lg bdk B tu..

kalau WAN dalam situasi budak A

gamaknye akan berdoa spy di jadi benggap, biol!!

sekali kita ajar orang..

benda yg di ajar itu akan lbh kita ingat tau..

apa daaaa

arjuna bdk yg mana 1 erk??

hehehe

kucingmengiau said...

**hi,saje drop by~
tp sia nak kommeen juga

tak patoot! tak patot!
b tak matured agi tu
somwhow,dia akan learnt frm d mstake
u chill okeh
tu semuaaa dugaaannn:D

putra said...

takper..sabar jer..org yang beri ilmu akan dapat lagi bnyk ilmu yer..dia tak nak ajar ko maksudnya dia tak dapat ilmu ar..bila kita ajar orang kita akan lagi ingat ilmu tersebut.kn2?

Putera Arjuna said...

Nana:
Hahaha..gedebe nya nana..siap nak bagi dushum2 lagi..

Z@ck:
Tau tak pe..ilmu utuk disampaikan..
kalau disimpan x ke mana nya!
kalau di sampaikan akan berkembang ilmu tu..

dapat pahala lagi!
huhuhuhu

Aizul:
aizul,hang bagilah penyepak hang yg power tu sebijik?tapi org tu ada black belt tau..
kot2 ko yang kena flying kid!
hahaha

Hazzy:
Bagus2..penyokong2!

Dya Serra:
Org berlagak jgn kawan.
cari yang betol2 nak berkawan ngn kita..sudi terima apa sahaja tang kita walaupun kita x seberapa pandai sekalipon.

Wan:
berdoa ek wan?
doa org teraniaya mudah di makbulkan tau!..
nge3...
taput cek tak kan buat camtu kot..

biarlah die dgn dunia kesombongan die itu.
hahahahaha

Kucing Mengiau:
thankz for dropping here..
i will really appreciate ur comment!
yup..org mcm tu akan dapat pengajaran kelak!

Putra:
sabar je la putra..aku sgt setuju ngn pendapat hang tu!

(^_^)Thankz semua commenters!

bubbye said...

weh..weh....ni nak tempias utk aku yg offline ym masa ko tanye instrument tu ke wehhh...aku dh jawab la soalan ko..T_T

Putera Arjuna said...

bai:
mana ada..ni hnya la citer yg tiada kaitan antara hidup ngn mati dah!

mr.syazwan said...

wah2 kemain ckp cek ni.. apekes?? hahaha

kemain da habis exam erk

YEAHHHHHHHHHHHHHH!!!! hahaha

wan pun takde la sampai2 berdoa2 sgt ko

doa sikit2 je...huhuhu

nnt putera ajar wan elektrik leh??

huhuhu

=P

Putera Arjuna said...

elektrik?

hahaha..lupa cek nak tanya wan..
hang blaja apa n kat mana?

mr.syazwan said...

hahaha

tu la bertegur mcm kite da kwn lama je.. haha

ok den jwb kat sni ok...

den bljr kat uitm, degree in managment je..

hehehe

tibebe nk bljr engineering apakes kan??

hahaha...

Putera Arjuna said...

mr syazwan?
hahaha..
tu la pasal..

ala..blaja apa2 pon sama je..
managemant ke engin ke?
yang penting dapat keje nanti..
btol x?

boleh je..xsalah nak blaja engin.
meh den ajor kan..
nge3 (..Macam la pandai sgt)

tp den major in chemical engin biorocess..

huhuhu

mr.syazwan said...

ahhh lerr betul lerr

hahaha..

janji keje kn...

xpe hang ajar den x btl pun mana la den tahu pun kan.. hahah so bantai je janji gaya ajar tu ada..

haha

bubbye said...

wah..sahabat baru kerrr~~~

Putera Arjuna said...

Bai:
alah biasa la tu..
berkawan biar beribu katakan..

kalau boleh lebih pon x pe..

jgn cari musuh sudah!

Wan:
mana boleh macam tu..
nanti den ajar ilmu sesat kan susah!

Miss Hazzy said...

kedekut ilmu.cit!!

Putera Arjuna said...

Miss Hazzy:
ni la contoh manusia yg kedekut ilmu..

padahal x da rugi apa2 kalau die ajar pon..

hahahaha

░♥si lampu neon♥░ said...

euuuuww teruk giler la kalau kawan centu kedekot ilmu, mengungkit plak tu!! tak ikhlas~~~~~~~~~~~~~

Putera Arjuna said...

Si Lampu neon:
cantik nama tu..
hik3

memang jenis kedekut ilmu..
jgn cari manusia cm ni

berkawan bila dapat manfaat kat die je!

muhdzahari said...

bukan akuu..
berakhirlah sudah semua kisah ini dan jangan kau..eh?

bukan aku kan? aku tak amek genetik..he he..

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

haha salam ziarah gak.. tapi member macam post awak ni yg kedekut ilmu mmg ramai kat univ kan kan kan..., huhu

Anike MK said...

Udin...aku slalu study nga mung..
penah ke ackp cam tu??

sombong gler r sape yg ckp cmtu..
tak patot jd member

layak dpt maki

.pOot! said...

?????


visit my site sometimes.

meself,Ms Fint said...

tak slamat id0p die.. ilmu kedekut, sempit la life die. itu janji Ilahi. ak igt kn aje.. wahai bdk B!

joegrimjow said...

ambil bantal dan tido

KJ-kun said...

sapa la budak yg berlagak tu..
kedekut ilmu..
ko jgn jd mcm tu plak k

Dakjaat™ said...

orang islam kata... (aku dengar la kan) .. tak baik kedekut ilmu.. nanti kat akhirat akan kena soal .. dan kena hukum .. terutamanya pabila bertanyakan tentang agama.. :)

takpe.. just jangan kita balas perbuatan orang itu .. luahkan isi hati disini sudah memadai .. maafkan saja orang itu .. :)

rul ehsan said...

urmm..realiti dunia memang camtuh...kekadang situasi nyer berbeza sedikit...tp maksudnya mungkin samer...cnthnyer yg sering ak hadapi...bila ak tnya,bleh x ajar ak cam ner bla bla....dia akan jawab...entahlah...ak pon tau...peliknyer...dia x tau...tp bila test fullmark tuh bro...maybe betoi maybe not...wallahualam..sesungguhnya ak manusia biasa yg fitrahnyer suka bersangka buruk...maafkan ak jika tafsiran ku salah...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

kedekut ilmu tu!!!

SaRaH NoRDiN said...

erm ..ade gak ke org camnie??
nk ajar ilmu pon nk kedekot ke..
sekehh je sampai lumatt mamat B tu!!!!dush dushhh

Putera Arjuna said...

muhd zahari:
bukan ko..
yang pasti bukan ko
bukan ko
bukan ko!!

Anike:
bukan ko jugak..
ko sgt bagus..banyak ilmu ko bagi kat aku..
thankz a lot dude!

Sitie Bum Bum:
Cantik nama>..
hehehe
memang manusia yg kedekut ilmu!

Sarah Nordin:
Ko bagi flying kid la satu sarah..
baru padan mika die!!
hahahaha

rul ehsan:
betol2
aku pon penah mengalaminya..
hahaha..

Dakjaat:
Aku x penah berdemdam dgn org..
aku x kesah
biarlah die dgn dunianya..
yg penting aku heppi je..

kJ kun:
insya allah mintak dijauhkan aku dr jd macam tu!
amin

Poot:
i will visit u later

Ritz:
thankz ya 4 da visit..
memang berlambak manusia cm ni kat universiti..
huhuhu..mintak jauh aku jd cam tu..
amin..hehehe

Bunga Binti Nordin said...

tak ihklas la tu maknanyer...

.pOot! said...

thank you for linking me up bro!

Faizal@poyan said...

salam arjuna..
emm tak elok tu...Allah maha melihat dan maha mendengar..jgn kita ego dengan kepandaian kita, sepatutnya kita jgn kedekut ilmu..

apa salahnya bantu membantu,

Putera Arjuna said...

Bunga binti Nordin:
iya la kot bunga!

Poot:
No problem bro..
keep blogging

Faizal@Poyan:
Hhahaa..Betol2..setuju sgt3

Cik Seri said...

bukan luak pun ilmu tu
makin bertambah ada
memang tak patut ada adegan ungkit mengungkit soal ilmu ni

Putera Arjuna said...

Cik Seri:
Hahaha..tau tak pe.
thankz

sherlina karina said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi wwwasianbet77com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Post a Comment

Panah la aku dengan kata-kata mu yang berbisa!!

 

BILA ARJUNA BERBICARA © 2008. Design By: SkinCorner